płaszczyzna zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anastazja133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sty 2010, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

płaszczyzna zespolona

Post autor: anastazja133 »

Oblicz i zilustruj na płaszczyźnie zespolonej:
a) \(\displaystyle{ \sqrt[4]{1-i}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}}\)
c) \(\displaystyle{ \sqrt[6]{1}}\)
d) \(\displaystyle{ \sqrt[5]{1-\sqrt{3i}}}\)

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, o 20:53 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: Chromosom »

Proszę zapoznać się ze wzorem pozwalającym wyznaczyć pierwiastki liczby zespolonej. Odpowiedni wzór znajdziesz w sieci, na przykład w artykule o liczbach zespolonych na Wikipedii.
joanna920924
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lis 2011, o 13:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

płaszczyzna zespolona

Post autor: joanna920924 »

używając liczb zespolonych wypisać wzorem następujące przekształcenia płaszczyzny zespolonej:
-translacja
-obrót wokół punktu z o kąt alpha
-symetria względem osi OX
-symetria środkowa wobec punktu z
ODPOWIEDZ