wilelomian i pierwiastki zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anastazja133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sty 2010, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

wilelomian i pierwiastki zespolone

Post autor: anastazja133 »

Witam proszę o pomoc z zadaniem.

Wielomian stopnia piątego o współczynnikach rzeczywistych ma znane dwa pierwiastki zespolone z1=2-i, z2=i, a jego wartość dla z=0 jest równa 15. Wyznacz ten wielomian oraz pozostałe jego pierwiastki.

z góry dziękuję za pomoc
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

wilelomian i pierwiastki zespolone

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ w(z)=(z-2+i)(z-2-i)(z-i)(z+i)(z-z_5)}\)
oraz \(\displaystyle{ w(0)=15}\) stąd znajdujemy \(\displaystyle{ z_5}\).
anastazja133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sty 2010, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

wilelomian i pierwiastki zespolone

Post autor: anastazja133 »

no to wychodzi że
\(\displaystyle{ z_{5}}\) jest -15 ?
ODPOWIEDZ