Witam
Miałem to dwa semestry temu. Wstyd się przyznać, ale potem zająłem się cięższą matematyką i na takim czymś jak wróciłem to utknąłem.....
\(\displaystyle{ \frac{4,6e ^{j90}+2,3e ^{-j120}+2,3e ^{j120} }{0,1e ^{j90}+0,02 }}\)
Działania na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Działania na liczbach zespolonych
Korzystamy tutaj z postaci wykładniczej liczb zespolonych (np. , mianowicie
\(\displaystyle{ z=|z|(\cos\varphi+i\sin\varphi)=|z|e^{i\varphi}}\)
czyli w Twoim przypadku, np. dla \(\displaystyle{ e^{j90}}\) mamy \(\displaystyle{ |z|=1,\varphi=90}\) (nie wiem czy to 90 to ma być w radianach, czy w stopniach bo nie piszesz)
\(\displaystyle{ e^{j90}=1(\cos90+i\sin90)}\)
(w stopniach to wyjdzie ładnie, w radianach już nie ale wróżką nie jestem) nb. stopnie da się zapisać poleceniem co da nam \(\displaystyle{ 90^\circ}\).
\(\displaystyle{ z=|z|(\cos\varphi+i\sin\varphi)=|z|e^{i\varphi}}\)
czyli w Twoim przypadku, np. dla \(\displaystyle{ e^{j90}}\) mamy \(\displaystyle{ |z|=1,\varphi=90}\) (nie wiem czy to 90 to ma być w radianach, czy w stopniach bo nie piszesz)
\(\displaystyle{ e^{j90}=1(\cos90+i\sin90)}\)
(w stopniach to wyjdzie ładnie, w radianach już nie ale wróżką nie jestem) nb. stopnie da się zapisać poleceniem
Kod: Zaznacz cały
90^circ