Jeżeli \(\displaystyle{ A}\) jest gałęzią argumentu funkcji ciągłej \(\displaystyle{ f}\) na zbiorze \(\displaystyle{ E}\), to funkcja \(\displaystyle{ L: E \to C}\)dana wzorem
\(\displaystyle{ L ^{(z)} =Log \left| f(z) \right| +iA(z)=ln \left| f(z) \right| +iA(z)}\), \(\displaystyle{ z \in E}\),
jest gałęzią logarytmu funkcji \(\displaystyle{ f}\) na zbiorze \(\displaystyle{ E}\).
Gałęź logarytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Gałęź logarytmu
Polecenie brzmi: udowodnij?
Chyba wystarczy pokazać, że podana funkcja jest ciągła w tym zbiorze oraz spełnia
\(\displaystyle{ e^{L(z)} = z}\) dla \(\displaystyle{ z \in E.}\)
Chyba wystarczy pokazać, że podana funkcja jest ciągła w tym zbiorze oraz spełnia
\(\displaystyle{ e^{L(z)} = z}\) dla \(\displaystyle{ z \in E.}\)