Pierwiastki wielomianu
Pierwiastki wielomianu
Znaleźć pierwiastki wielomianu i przedstawic je graicznie:
\(\displaystyle{ W(z)= z^{4}-i z^{2}+2}\)
\(\displaystyle{ W(z)= z^{4}-i z^{2}+2}\)
Pierwiastki wielomianu
no podstawiam i wychodzi \(\displaystyle{ z^{2}=-i \vee z^{2}=-2i}\)
Tylko co z tym dalej zrobic.
Tylko co z tym dalej zrobic.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Pierwiastki wielomianu
Korzystasz albo z postaci trygonometrycznej, albo z podstawienia \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i porównanie części rzeczywistej i urojonej.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Pierwiastki wielomianu
Dobrze mówi, tak zrób, tylko popraw błędy które musiałeś mieć wcześniej, gdyż powinieneś otrzymaćares41 pisze:Korzystasz albo z postaci trygonometrycznej, albo z podstawienia \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i porównanie części rzeczywistej i urojonej.
\(\displaystyle{ z^2=-i \vee z^2=2i}\) nie ma minusa przed tym drugim
Pierwiastki wielomianu
To może ktoś podać te pierwiastki, bo nie wiem czy to co dalej licze ma sens. Bo po wymnozeniu tego wychodzi ze x=y a 2*x*y=-1. Nie wiem czy to dobrze liczę, dlatego prosze o podanie tych pierwiastkow.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Pierwiastki wielomianu
pokażę ci przykładowo dla \(\displaystyle{ z^2=2i}\)
\(\displaystyle{ (x+yi)^2=2i}\)
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+2ixy=2i}\)
porównujemy części rzeczywiste i urojone, otrzymując układ
\(\displaystyle{ x^2-y^2=0,2xy=2}\)
z pierwszego równania \(\displaystyle{ x=y \vee x=-y}\)
jeśli \(\displaystyle{ x=y}\) to z drugiego \(\displaystyle{ y^2=1,y=1 \vee y=-1}\)
dostajesz zatem dwa rozwiązania \(\displaystyle{ 1+i,-1-i}\)
jeśli natomiast \(\displaystyle{ x=-y}\) to z drugiego \(\displaystyle{ y^2=-1}\)
ale \(\displaystyle{ x,y \in R}\) czyli tutaj brak rozwiązań.
\(\displaystyle{ (x+yi)^2=2i}\)
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+2ixy=2i}\)
porównujemy części rzeczywiste i urojone, otrzymując układ
\(\displaystyle{ x^2-y^2=0,2xy=2}\)
z pierwszego równania \(\displaystyle{ x=y \vee x=-y}\)
jeśli \(\displaystyle{ x=y}\) to z drugiego \(\displaystyle{ y^2=1,y=1 \vee y=-1}\)
dostajesz zatem dwa rozwiązania \(\displaystyle{ 1+i,-1-i}\)
jeśli natomiast \(\displaystyle{ x=-y}\) to z drugiego \(\displaystyle{ y^2=-1}\)
ale \(\displaystyle{ x,y \in R}\) czyli tutaj brak rozwiązań.
Pierwiastki wielomianu
ok dzięki, a możesz mi jeszcze powiedzieć jaki będzie argument przy takiej nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi \le arg(3iz) \le 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi \le arg(3iz) \le 2 \pi}\)