oblicz wyrażenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: damian4565 »

witam serdecznie
Chciałbym się zapytać czy dobrze rozwiązałem wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \left( 2-2i\right) ^{9} }}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ w_0=-16-16i , w_1 =16-16i, w_3=16 \sqrt{2} .}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, o 21:34 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z}=\sqrt[n]{|z|}(\cos \frac{\phi }{n} +i\sin \frac{\phi }{n} )(\cos (\frac{2\pi }{n}) \cdot k +i\sin (\frac{2\pi }{n}) \cdot k )}\)

czyli dla \(\displaystyle{ k=0}\)
\(\displaystyle{ w_0 =-16-16i}\)

\(\displaystyle{ k=1}\)
\(\displaystyle{ w_1 =(-16-16i)(-\frac{1}{2} +i\frac{\sqrt{3}}{2})}\)

\(\displaystyle{ k=2}\)
\(\displaystyle{ w_2 =(-16-16i)(-\frac{1}{2} -i\frac{\sqrt{3}}{2})}\)
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: damian4565 »

a w jaki sposób został wyliczony kąt?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: alfgordon »

chodzi Ci o argument liczby zespolonej?
\(\displaystyle{ \underbrace{\sqrt[n]{|z|}(\cos \frac{\phi }{n} +i\sin \frac{\phi }{n} )}_{w_0}}\)

więc nie wyliczasz argumentu
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: damian4565 »

w przypadku \(\displaystyle{ w_{1}}\) jak został obliczony kąt?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ (\cos (\frac{2\pi }{n}) \cdot k +i\sin (\frac{2\pi }{n}) \cdot k )}\)

czyli dla:
\(\displaystyle{ k=1,n=3}\)

\(\displaystyle{ (\cos (\frac{2\pi }{3}) +i\sin (\frac{2\pi }{3}) )=\cos (120^{\circ }) +i\sin(120^{\circ })}\)
damian4565
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 5 paź 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: L-c
Podziękował: 16 razy

oblicz wyrażenie

Post autor: damian4565 »

ok już rozumiem dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ