Pierwiastek z liczby zespolonej a Wolfram

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
michalo2882
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 lis 2008, o 16:58
Płeć: Mężczyzna

Pierwiastek z liczby zespolonej a Wolfram

Post autor: michalo2882 »

Witam,
weźmy np. taką liczbę: \(\displaystyle{ \sqrt{-i}}\)
Zgodnie z definicją(ami) istnieją dwie liczby, które podniesione do kwadratu dają liczbę \(\displaystyle{ -i}\). Można je wyliczyć np. z postaci trygonometrycznej i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{i-1}{ \sqrt{2} }}\) dla argumentu głównego i drugi pierwiastek \(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt{2} }}\)
Teraz wklepuję to w Wolfram Alpha:
1) Jako rozwiązanie tej liczby Wolfram podaje \(\displaystyle{ -(-1) ^{3/4}}\). Jaką metodą to się liczy?
2) Tam niżej w "Alternative forms" jest podane \(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt{2} }}\) a jak wcześniej napisałem, rozwiązanie dla argumentu głównego to \(\displaystyle{ \frac{i-1}{ \sqrt{2} }}\). Dlaczego więc Wolfram nie podaje tego pierwszego rozwiązania?
ODPOWIEDZ