Cosinus zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lukasz51
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2011, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 1 raz

Cosinus zespolony

Post autor: lukasz51 »

Witam,
znalazłem w książce taki zapis, lecz nie mogę zrozumieć co znaczy to ch1 na końcu? Pewnie to banalna sprawa, jednak nie wiem jak sobie z nią poradzić i odszukać odpowiedź. Proszę o wskazówki.

\(\displaystyle{ cos(i)= \frac{ e^{i \beta} + e^{i \beta} }{2} = \frac{ e^{-1} + e }{2} = ch1}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Cosinus zespolony

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \textrm{ch}}\) oznacza tutaj .
ODPOWIEDZ