Mam takie oto równanie:
\(\displaystyle{ z^{2} +(-3+i)z+8+i=0}\)
Następnie przechodzę.
\(\displaystyle{ z^{2}-3z+iz+8+i=0}\)
Z tego wynika że
\(\displaystyle{ a=1\\
b=-3+i \\
c=8+i}\)
Pierwiastek wyszedł mi \(\displaystyle{ \sqrt{-24-10i}}\)
I szczerze powiedziawszy moja przygoda z tym oto przykładem w tym miejscu się zatrzymała.
Nie wiem czy źle robię zadanie czy może coś namieszałem?
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: docelowa
- Podziękował: 47 razy
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 17:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
\(\displaystyle{ \sqrt{-24-10i}-a+bi}\)
i szukasz \(\displaystyle{ a,b}\)
i szukasz \(\displaystyle{ a,b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: docelowa
- Podziękował: 47 razy
Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
Chwilka bo mi bardziej od wyniku zależy aby to zrozumieć.
Skąd nagle te a i bi ? i Co to mi da jak to rozwiąże?
Rozumiem że to nowe a i b ? Które nie są powiązane ze wcześniejszym równaniem kwadratowym ?
Skąd nagle te a i bi ? i Co to mi da jak to rozwiąże?
Rozumiem że to nowe a i b ? Które nie są powiązane ze wcześniejszym równaniem kwadratowym ?