witam. moje pytanie dotyczy logarytmu naturalnego z liczby zespolonej. Czy są jakieś wzory umożliwiające obliczenie \(\displaystyle{ \ln(a+bi)}\)?
jak np. rozwiązać \(\displaystyle{ \ln \left( \sqrt{3} - i \right)}\)?
logarytm naturalny liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 1 raz
logarytm naturalny liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, o 16:58 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
logarytm naturalny liczby zespolonej
czyli \(\displaystyle{ \ln|z| + i (\mathrm{Arg}\; z + 2k \pi)}\) ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, o 17:00 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .