Oblicz wartość podanego wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: mathematix »

Witam
Od czego zacząć w tym zadaniu?

Oblicz wartość podanego wyrażenia. Wynik podaj w postaci algebraicznej

\(\displaystyle{ \left( 2\cos \frac{ \pi }{3} - i \sqrt{\frac{4}{3} } \sin \frac{2 \pi }{3} \right)^{11}}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 09:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: »

Zacznij od zapisania liczby w nawiasie w postaci algebraicznej, a z postaci algebraicznej wywnioskuj jak przejść do postaci trygonometrycznej. Następnie użyj wzoru d'Moivre'a.

Q.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: mathematix »

no właśnie z tą algebraiczną jest problem
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: octahedron »

Policz sinus i cosinus
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: mathematix »

za \(\displaystyle{ \cos \frac{1}{2}}\) a z sin wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

czy mam to wymnożyć? wychodzi \(\displaystyle{ 1-1i \text{ do } 11}\)?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 09:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: octahedron »

O to właśnie chodziło, teraz zamienić na postać trygonometryczną i podnieść do potęgi
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: mathematix »

a z czego wezmę moduł?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ |1-i|=\sqrt{1^2+(-1)^2}=\sqrt{2}}\)
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: mathematix »

wyszło mi coś takiego

\(\displaystyle{ \left( 1-1i \right)^{11} = \sqrt{2} \left( \cos \frac{3}{2} \pi + i\sin\frac{3}{2} \pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 09:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ 1-i=\sqrt{2}e^{-i\frac{\pi}{4}}\\
(1-i)^{11}=\left( \sqrt{2}\right) ^{11}e^{-i\frac{11\pi}{4}}=32\sqrt{2}e^{-i\frac{3\pi}{4}}=32\sqrt{2}\left(\cos\left(-\frac{3\pi}{4}\right)+i \sin\left(-\frac{3\pi}{4}\right) \right)=32\sqrt{2}\left( -1-i\right) \\}\)
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Oblicz wartość podanego wyrażenia

Post autor: mathematix »

z czego bierze się pierwsze równanie?-- 12 listopada 2011, 10:12 --ok, już wszystko jasne. Dziękuję
ODPOWIEDZ