Postać trygonometryczna liczby zespolonej - przykład

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nikola012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Postać trygonometryczna liczby zespolonej - przykład

Post autor: nikola012 »

Mam problem w rozwiązaniu tego przykładu.
Znajdź postać trygonometryczną podanej liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ \omega= - \sqrt{7}}\)
liczbą sprzężoną do \(\displaystyle{ \omega}\) jest \(\displaystyle{ \sqrt{t}}\)
Jak obliczyć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)?

Wiem, że wzór jest taki:
\(\displaystyle{ z = \left|z\right| \left( \cos \alpha + i\sin \alpha \right)}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, o 17:06 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

Postać trygonometryczna liczby zespolonej - przykład

Post autor: dexter90 »

Ja bym to potraktował standardowo:

1. Policzył moduł;
2. Obliczył \(\displaystyle{ \varphi}\)
3. Podstawił do wzoru.
nikola012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Postać trygonometryczna liczby zespolonej - przykład

Post autor: nikola012 »

Tylko właśnie nie wiem jak policzyć te fi...
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

Postać trygonometryczna liczby zespolonej - przykład

Post autor: dexter90 »

Po policzeniu modułu i podstawieniu do wzorów: \(\displaystyle{ \varphi=\pi}\)
ODPOWIEDZ