Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
keyroll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2011, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: keyroll »

Mam takie zadanko i trochę nie wiem, jak się zabrać za tę równość modułów

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej:

\(\displaystyle{ \left| z-i\right| = \left| z+2\right|}\)

zaczęłam w ten sposób:
\(\displaystyle{ \left| a+ib -i\right| = \left| a+ib +2\right|}\)

\(\displaystyle{ \left| a+ i(b-1)\right| = \left| (a+2) +bi\right|}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} - (b-1) ^{2} } = \sqrt{(a+2) ^{2} - b ^{2} }}\)

\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} +2b -1 = a ^{2} +2a +4 -b ^{2}}\)

\(\displaystyle{ 2b - 1 = 2a + 4}\)

\(\displaystyle{ b= a+ 2,5}\)

i jeszcze coś takiego z tym samym poleceniem

\(\displaystyle{ \arg \left( z-z _{0} \right) \in \left\langle \frac{ \pi }{2} , \pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, o 15:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.9 Instrukcji LaTeX-a.
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: dexter90 »

Wzór na moduł to: \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\), ty natomiast odejmujesz.
keyroll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2011, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: keyroll »

trochę przyspieszyłam i przez \(\displaystyle{ i ^{2}}\) wyszedł tam minus, ale ogólnie czy koncepcja jest dobra?
i czy masz może pomysł na ten drugi przykład?
z góry dziękuję ;]
dexter90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 391
Rejestracja: 11 lis 2011, o 09:48
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 32 razy

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: dexter90 »

Jak liczysz moduł to nie bierzesz pod uwagi symbolu \(\displaystyle{ i}\) informującego nas o części urojonej całego składu \(\displaystyle{ z}\).
keyroll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2011, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: keyroll »

dziękuję bardzo za pomoc

czekam na odpowiedź co do przykładu z argumentem
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Dasio11 »

Ten zbiór to po prostu kąt o wierzchołku w punkcie \(\displaystyle{ z_0.}\) Rozciąga się od pionowej półprostej (włącznie) wychodzącej z punktu \(\displaystyle{ z_0}\) do góry do poziomej półprostej (wyłącznie) wychodzącej z punktu \(\displaystyle{ z_0}\) w lewo.
keyroll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2011, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: keyroll »

dzięki kolego
ODPOWIEDZ