przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wałbrzych
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
Witam
Mam przedstawić liczby w postaci trygonometrycznej , jakoś daje rade obliczyć proste funkcje trygonometryczną , ale z tymi liczbami mam straszliwy problem. Pomoże mi ktoś ?.
\(\displaystyle{ z_{1} = -5}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = 2i}\)
\(\displaystyle{ z_{3} = 1+i}\)
\(\displaystyle{ z_{4} = \sqrt{3} + 1}\)
Mam przedstawić liczby w postaci trygonometrycznej , jakoś daje rade obliczyć proste funkcje trygonometryczną , ale z tymi liczbami mam straszliwy problem. Pomoże mi ktoś ?.
\(\displaystyle{ z_{1} = -5}\)
\(\displaystyle{ z_{2} = 2i}\)
\(\displaystyle{ z_{3} = 1+i}\)
\(\displaystyle{ z_{4} = \sqrt{3} + 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wałbrzych
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
Moduł liczby zespolonej. Na wiki masz napisane co to jest
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
mnie zastanawia jesli mam liczbe 5 to modul wyglada
\(\displaystyle{ \left| 5 + 0i \right| = \sqrt{5 ^{2} + 0 ^{2} }}\)
jesli "I" nie jest podane wtedy wstawia sie 0 czy 1?? tak tylko dla pewnosci pytam
\(\displaystyle{ \left| 5 + 0i \right| = \sqrt{5 ^{2} + 0 ^{2} }}\)
jesli "I" nie jest podane wtedy wstawia sie 0 czy 1?? tak tylko dla pewnosci pytam
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
w takim razie jak przedstawic liczbe 5 w postaci trygonometrycznej??
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: M-ów
- Podziękował: 14 razy
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
Pokaże Ci na przykladzie z 1
Z 5 robisz analogicznie .
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{1}}\)
\(\displaystyle{ |z|=1}\)
\(\displaystyle{ cos= 90 (stopni)}\)
\(\displaystyle{ sin= 0}\)
\(\displaystyle{ fi = \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ z=(cos\frac{ \pi }{2} + isin\frac{ \pi }{2} )}\)
Z 5 robisz analogicznie .
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{1}}\)
\(\displaystyle{ |z|=1}\)
\(\displaystyle{ cos= 90 (stopni)}\)
\(\displaystyle{ sin= 0}\)
\(\displaystyle{ fi = \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ z=(cos\frac{ \pi }{2} + isin\frac{ \pi }{2} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
\(\displaystyle{ \left| 5\right| = \sqrt{5 ^{2} } = 5}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{a}{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{b}{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin = 0}\)
tak? tylko jedno pytanie dlaczego tam masz ze jest to 90stopni?? Myslalem ze skoro cos=1 a sin=0 to z tablic odczytujemy wartosc i jest to \(\displaystyle{ 2 \pi}\) czy chodzi o to ze skoro sin i cos sa dodatnie jest to pierwsza cwiartka?? czy moze popelniles pomylke??
\(\displaystyle{ \cos = \frac{a}{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{b}{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin = 0}\)
tak? tylko jedno pytanie dlaczego tam masz ze jest to 90stopni?? Myslalem ze skoro cos=1 a sin=0 to z tablic odczytujemy wartosc i jest to \(\displaystyle{ 2 \pi}\) czy chodzi o to ze skoro sin i cos sa dodatnie jest to pierwsza cwiartka?? czy moze popelniles pomylke??
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
Taki zapis ciężko nazwać poprawnym - m.in. brak argumentów funkcji trygonometrycznych.Piczet pisze:\(\displaystyle{ cos= 90 (stopni)}\)
\(\displaystyle{ sin= 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
moment moment w takim razie w moim przypadku dla 5 jesli
\(\displaystyle{ \cos = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin = 0}\)
to znowu wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) ??? ale widze w tablicach ze jesli :
\(\displaystyle{ \cos = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin = 0}\)
to miara łukowa może wynieść \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
z drugiej strony rozumiem ze jest to pierwsza cwiartka bo sin i cos sa dodatnie ale dlaczego wartosc przyjmuje \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) jakies nielogiczne mi sie to wydaje
\(\displaystyle{ \cos = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin = 0}\)
to znowu wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) ??? ale widze w tablicach ze jesli :
\(\displaystyle{ \cos = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin = 0}\)
to miara łukowa może wynieść \(\displaystyle{ 0}\) lub \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
z drugiej strony rozumiem ze jest to pierwsza cwiartka bo sin i cos sa dodatnie ale dlaczego wartosc przyjmuje \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) jakies nielogiczne mi sie to wydaje
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
\(\displaystyle{ 1=\cos 0 + \mathrm i \sin 0 = \cos 2 \pi + \mathrm i \sin 2 \pi}\)
oraz
\(\displaystyle{ \mathrm i = \cos \frac{\pi}{2} + \mathrm i \sin \frac{\pi}{2} \neq 1.}\)
A jak będzie z \(\displaystyle{ -5?}\) Moduł masz ok: \(\displaystyle{ |-5|=5.}\) Jaki będzie kąt?
oraz
\(\displaystyle{ \mathrm i = \cos \frac{\pi}{2} + \mathrm i \sin \frac{\pi}{2} \neq 1.}\)
A jak będzie z \(\displaystyle{ -5?}\) Moduł masz ok: \(\displaystyle{ |-5|=5.}\) Jaki będzie kąt?
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 1 raz
przedstawić w postaci trygonometrycznej liczby
\(\displaystyle{ \cos=-1}\)
\(\displaystyle{ \sin=0}\)
wiec druga cwiartka to bedzie \(\displaystyle{ \pi}\) ??
\(\displaystyle{ \sin=0}\)
wiec druga cwiartka to bedzie \(\displaystyle{ \pi}\) ??