wartości pierwiastków

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bandh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 paź 2011, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy

wartości pierwiastków

Post autor: bandh »

wyznacz wszystkie wartości pierwiastków (wynik mozna podac w postaci trygonometrycznej)
(a) \(\displaystyle{ \sqrt{3-4i}}\)
(b) \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-8 - 8 \sqrt{3} i}}\)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

wartości pierwiastków

Post autor: adambak »

(a) \(\displaystyle{ 3-4i=(2-i)^2}\)
(b) najlepiej podstawić do de Moivre'a
ODPOWIEDZ