równanie z modułem
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
równanie z modułem
Witam, mam zadanie ale nie mam odpowiedzi. Tak wiec prosiłbym o rozwiązanie go, jeśli nie jest to wielkim problemem
Polecenie brzmi : rozwiązać równanie i przedstawić interpretacje graficzną.
\(\displaystyle{ \left( \left| 8 + 6j\right| \cdot \frac{-1 +2j}{2-j} \right) ^{2} = z^{4}}\)
Polecenie brzmi : rozwiązać równanie i przedstawić interpretacje graficzną.
\(\displaystyle{ \left( \left| 8 + 6j\right| \cdot \frac{-1 +2j}{2-j} \right) ^{2} = z^{4}}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 18:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
równanie z modułem
Na początek wykonaj dwie rzeczy:
a) \(\displaystyle{ |8+6i|=...}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{-1 +2j}{2-j}= ...}\)
a) \(\displaystyle{ |8+6i|=...}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{-1 +2j}{2-j}= ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
równanie z modułem
no i z moich obliczeń mam takie wyniki
a) (z własnosci modułu liczby zespolonej) równe jest 10
b) \(\displaystyle{ -\frac{4}{5} + \frac{3}{5}j}\)
a) (z własnosci modułu liczby zespolonej) równe jest 10
b) \(\displaystyle{ -\frac{4}{5} + \frac{3}{5}j}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
równanie z modułem
no okej okej w nawiasie mam \(\displaystyle{ 2\left(-4 +3j \right)}\) no i teraz jak się to podniesie do kwadratu to nie wychodzi sensowny argument główny wiec możę być cięzko z narysowaniem tego, a może jest na to jakiś inny sposób?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
równanie z modułem
Mamy więc równanie
\(\displaystyle{ (-8+6j)^2=z^4}\)
Co sprowadza się do alternatywy:
\(\displaystyle{ -8+6j=z^2 \;\; \vee \;\;8-6j=z^2}\)
Dalej powinno być już prosto.
\(\displaystyle{ (-8+6j)^2=z^4}\)
Co sprowadza się do alternatywy:
\(\displaystyle{ -8+6j=z^2 \;\; \vee \;\;8-6j=z^2}\)
Dalej powinno być już prosto.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
równanie z modułem
no okej, to zdecydowanie ułatwia sprawe, ale co z narysowaniem tego ? tu wychodzi np \(\displaystyle{ \cos = \frac{4}{5}}\)?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2011, o 16:38 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
równanie z modułem
Możesz liczyć z postaci trygonometrycznej, ale znacznie łatwiej jest przyjąć \(\displaystyle{ z=a+bj}\) i potem porównać części rzeczywiste i urojone.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
równanie z modułem
no jasne, że tak ;D przepraszam, za takie trywialne pytania, i dziękuje za cierpliwą pomoc