Część rzeczywista i urojona - wyjaśnienie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
olszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2011, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Część rzeczywista i urojona - wyjaśnienie

Post autor: olszi »

dopiero zaczynam liczby zespolone
w podręczniku wyczytałem coś takiego:
\(\displaystyle{ \mathrm{Re}\;(iz) = -\mathrm{Im}\; z\\
\mathrm{Im}\;(iz) = \mathrm{Re}\; z}\)


czy mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego tak jest?
oraz jeszcze:
jaki będzie \(\displaystyle{ z_{0}}\) z modułu: \(\displaystyle{ |2iz+6|}\) ?

Z góry bardzo dziękuję.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 21:30 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Część rzeczywista i urojona - wyjaśnienie

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ z}\) jest postaci \(\displaystyle{ x+iy}\)

Zatem \(\displaystyle{ iz=i(x+iy)=ix-y}\)

Czyli
\(\displaystyle{ \mathrm{Re}\;iz=\mathrm{Re}\;(ix-y)=-y=-\mathrm{Im}\;z\\ \mathrm{Im}\;iz=\mathrm{Im}\;(ix-y)=x=\mathrm{Re}\;z}\)
ODPOWIEDZ