Narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Fuv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: Fuv »

Mam do narysowania taki zbiór:

\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi \le \arg\left(3iz\right) \le 2\pi}\)

Podstawiłem za \(\displaystyle{ z = a + bi}\)

I wyszło mi coś takiego, że:

\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{-b}{\sqrt{a^{2}+b^{2}}}}\)

I jak z tego wyznaczyć argument?-- 7 lis 2011, o 17:31 --Dla zainteresowanych rozwiązanie:
\(\displaystyle{ arg(3iz) = arg(3i) + arg(z) = \frac{\pi}{2} + arg(z)}\)
Więc:
\(\displaystyle{ \pi \le arg(z) \le \frac{3\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 21:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ