Proste równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Siemion92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-ów
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Proste równanie

Post autor: Siemion92 »

Mam takie równanie:

\(\displaystyle{ z ^{4}-4iz ^{3}-6z ^{2}+4iz+1=0}\)

i dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ iz+1=0}\) i wiem, że \(\displaystyle{ z=i}\) , ale da się to jakoś ładnie rozpisać czy można tak po prostu to od razu napisać?
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 3 razy

Proste równanie

Post autor: nobuddy »

Wyjściowa równość po zwinięciu daje \(\displaystyle{ (z-i)^4=0}\).
Z punktu do którego doszedłeś można rozpisać jako \(\displaystyle{ i(z-i)=0}\), i wtedy już też widać wszystko.
ODPOWIEDZ