Porównać cz. rzeczywiste i rozwiązać

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
cynamon27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lis 2011, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Porównać cz. rzeczywiste i rozwiązać

Post autor: cynamon27 »

Porownujac czesci rzeczywiste i urojone obu stron podanych rownan znalesc ich rozwiazania:

1) \(\displaystyle{ \overline z = (2-i)z}\)
2) \(\displaystyle{ z^2 +4 = 0}\)
3) \(\displaystyle{ (1+3zi)z+(2-5i) \overline z = 2i-3}\)


Bardzo prosze o pomoc bo zupelnie nie wiem jak to rozwiazc a niedlugo czeka mnie male kolokwium..
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 20:46 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Sprzężenie z to \overline{z}.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10211
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2359 razy

Porównać cz. rzeczywiste i rozwiązać

Post autor: Dasio11 »

Zrób zgodnie z poleceniem: podstaw \(\displaystyle{ z=x + y \mathrm i}\) i przyrównaj części urojone i rzeczywiste obu stron.
ODPOWIEDZ