min i max wartość modułu - skąd taki wynik?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hakunamatata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 paź 2011, o 21:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

min i max wartość modułu - skąd taki wynik?

Post autor: hakunamatata »

Mam znaleźć najmniejszą i największą wartość modułu l. zespolonej, jeżeli:

\(\displaystyle{ \left| z-4+3i\right| \le 2}\)

zatem środkiem okręgu będzie punkt \(\displaystyle{ -4+3i}\) a promień równy będzie \(\displaystyle{ r=2}\)

Po narysowaniu okręgu w układzie współrzędnych dochodzę do wniosku, że:
\(\displaystyle{ \left| z _{min} \right|=\left| 4-3i\right|-2}\)
\(\displaystyle{ \left| z _{max} \right|=\left| 4-3i\right|+2}\)

A w odpowiedziach są wyniki:
\(\displaystyle{ \left| z _{min} \right|=3}\)
\(\displaystyle{ \left| z _{max} \right|=7}\)

skąd one? proszę o wytłumaczenie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

min i max wartość modułu - skąd taki wynik?

Post autor: »

A ile według Ciebie jest równe \(\displaystyle{ |4-3i|}\)?

Q.
hakunamatata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 paź 2011, o 21:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

min i max wartość modułu - skąd taki wynik?

Post autor: hakunamatata »

Źle stawiłam pytanie.
Zatem: skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ \left| 4-3i\right|}\) jest równe \(\displaystyle{ \left| 5\right|}\) ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

min i max wartość modułu - skąd taki wynik?

Post autor: »

\(\displaystyle{ |a+bi|=\sqrt{a^2+b^2}}\)
co prosto wynika z tw. Pitagorasa.

Q.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

min i max wartość modułu - skąd taki wynik?

Post autor: Dasio11 »

Hmm, albo z definicji. Zależy jak kto sobie ułoży.
ODPOWIEDZ