Znaleźć zbiory liczb zespolonych z spełniających podane warunki
\(\displaystyle{ arg[(1+i)z]= \frac{3 \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le arg \frac{i}{z} \le \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ arg( z^{4}= \pi}\)
\(\displaystyle{ arg(z ^{3})< \frac{ \pi }{2}}\)
Znaleźć zbiory liczb zespolonych o danych własnościach
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
Znaleźć zbiory liczb zespolonych o danych własnościach
Ostatnio zmieniony 2 lis 2011, o 20:15 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Znaleźć zbiory liczb zespolonych o danych własnościach
\(\displaystyle{ \arg[(1+i)z]= \frac{3 \pi }{2}\\
\arg(1+i)+\arg z= \frac{3 \pi }{2}\\
\frac{\pi}{4}+\arg z= \frac{3 \pi }{2}\\
\arg z=\frac{5\pi}{4}\\}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arg \frac{i}{z} \le \frac{ \pi }{2}\\\\
\frac{ \pi }{4} \le \arg i-\arg z \le \frac{ \pi }{2}\\\\
\frac{ \pi }{4} \le \frac{\pi}{2}-\arg z \le \frac{ \pi }{2}\\\\
-\frac{ \pi }{4} \le -\arg z \le 0\\\\
\frac{ \pi }{4} \ge \arg z \ge 0\\\\}\)
\(\displaystyle{ \arg( z^{4})= \pi\\
4\arg z=\pi+2k\pi\\
\arg z=\frac{2k+1}{4}\pi\\
\arg z\in\left\{ \frac{\pi}{4};\frac{3\pi}{4};\frac{5\pi}{4};\frac{7\pi}{4}\right\}}\)
\(\displaystyle{ 0learg(z ^{3})< frac{ pi }{2}\
2kpile 3arg z< frac{ pi }{2}+2kpi\
frac{2kpi}{3}le arg z< frac{ pi }{6}+frac{2kpi}{3}\
arg zinleft[0,frac{pi}{6}
ight)cupleft[frac{2pi}{3},frac{5pi}{6}
ight)cupleft[frac{4pi}{3},frac{3pi}{2}
ight)}\)
\arg(1+i)+\arg z= \frac{3 \pi }{2}\\
\frac{\pi}{4}+\arg z= \frac{3 \pi }{2}\\
\arg z=\frac{5\pi}{4}\\}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le \arg \frac{i}{z} \le \frac{ \pi }{2}\\\\
\frac{ \pi }{4} \le \arg i-\arg z \le \frac{ \pi }{2}\\\\
\frac{ \pi }{4} \le \frac{\pi}{2}-\arg z \le \frac{ \pi }{2}\\\\
-\frac{ \pi }{4} \le -\arg z \le 0\\\\
\frac{ \pi }{4} \ge \arg z \ge 0\\\\}\)
\(\displaystyle{ \arg( z^{4})= \pi\\
4\arg z=\pi+2k\pi\\
\arg z=\frac{2k+1}{4}\pi\\
\arg z\in\left\{ \frac{\pi}{4};\frac{3\pi}{4};\frac{5\pi}{4};\frac{7\pi}{4}\right\}}\)
\(\displaystyle{ 0learg(z ^{3})< frac{ pi }{2}\
2kpile 3arg z< frac{ pi }{2}+2kpi\
frac{2kpi}{3}le arg z< frac{ pi }{6}+frac{2kpi}{3}\
arg zinleft[0,frac{pi}{6}
ight)cupleft[frac{2pi}{3},frac{5pi}{6}
ight)cupleft[frac{4pi}{3},frac{3pi}{2}
ight)}\)