Problem z równaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Problem z równaniem
\(\displaystyle{ (2+yi)(x-3i)=7-i \\
2x-6i+xyi-3yi^{2}=7-i \\
2x-6i+xyi-3y \cdot (-1)=7-i \\
2x-6i+xyi+3y=7-i}\)
Wypadalo by tu zrobic uklad rownan pewnie czy cos ale nie wiem czy da sie tu jeszcze jakos te wyrazy podobne rozbic czy cos zrobić z tym "\(\displaystyle{ xyi}\)". Czy to juz jest czas zeby zrobic uklad rownan ? Prosze o wytlumaczenie.
2x-6i+xyi-3yi^{2}=7-i \\
2x-6i+xyi-3y \cdot (-1)=7-i \\
2x-6i+xyi+3y=7-i}\)
Wypadalo by tu zrobic uklad rownan pewnie czy cos ale nie wiem czy da sie tu jeszcze jakos te wyrazy podobne rozbic czy cos zrobić z tym "\(\displaystyle{ xyi}\)". Czy to juz jest czas zeby zrobic uklad rownan ? Prosze o wytlumaczenie.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 13:50 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Problem z równaniem
grupujemy czesci urojone z urojonymi a rzeczywiste z rzeczywistymi-- 2 listopada 2011, 12:13 --\(\displaystyle{ 2x+3y=7}\)
\(\displaystyle{ -6+xy=-1}\)
\(\displaystyle{ -6+xy=-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Problem z równaniem
dobra czyli dalej...
\(\displaystyle{ 2x+3y=7}\)
\(\displaystyle{ -6+xy=-1}\)
\(\displaystyle{ 2x=7-3y}\)
\(\displaystyle{ x=3 \frac{1}{2} -1 \frac{1}{2}y}\)
\(\displaystyle{ -6+(3 \frac{1}{2} -1 \frac{1}{2}y)y=-1}\)
\(\displaystyle{ -6+(3 \frac{1}{2}y - 1 \frac{1}{2}y^{2})=-1}\) czyli teraz -6 na drugą strone
\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2}y -1 \frac{1}{2} y^{2}=5}\)
jak sobie poradzić teraz z tą potęgą co trzeba zrobić ?
\(\displaystyle{ 2x+3y=7}\)
\(\displaystyle{ -6+xy=-1}\)
\(\displaystyle{ 2x=7-3y}\)
\(\displaystyle{ x=3 \frac{1}{2} -1 \frac{1}{2}y}\)
\(\displaystyle{ -6+(3 \frac{1}{2} -1 \frac{1}{2}y)y=-1}\)
\(\displaystyle{ -6+(3 \frac{1}{2}y - 1 \frac{1}{2}y^{2})=-1}\) czyli teraz -6 na drugą strone
\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2}y -1 \frac{1}{2} y^{2}=5}\)
jak sobie poradzić teraz z tą potęgą co trzeba zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Problem z równaniem
przeciez masz rownanie kwadratowe--> trzeba pomnozyc przez 2
\(\displaystyle{ ay+by^2=c}\)
\(\displaystyle{ by^2+ay -c=0}\)
i liczymy deltę
\(\displaystyle{ ay+by^2=c}\)
\(\displaystyle{ by^2+ay -c=0}\)
i liczymy deltę
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Problem z równaniem
A który sposob jest najprostszy ? Jak mam to podstawic moglbys mi wytlumaczyc i rozpisać to dalej ?
na przykładzie będzie mi łatwiej to sobie przyswoić...
na przykładzie będzie mi łatwiej to sobie przyswoić...
Ostatnio zmieniony 2 lis 2011, o 13:28 przez Dymecki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Problem z równaniem
\(\displaystyle{ -1 \frac{1}{2} y^{2}+3 \frac{1}{2} y-5+0}\)
\(\displaystyle{ delta=b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} ^{2}-4 \times [-1 \frac{1}{2} \times (-5)]}\)
czyli delta wyszła \(\displaystyle{ -17 \frac{3}{4}}\)
i co dalej z deltą ??
Rozumiem że jeżeli delta jest mniejsza niż 0 wtedy równanie nie ma rozwiązania czy sie myle ?
\(\displaystyle{ delta=b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} ^{2}-4 \times [-1 \frac{1}{2} \times (-5)]}\)
czyli delta wyszła \(\displaystyle{ -17 \frac{3}{4}}\)
i co dalej z deltą ??
Rozumiem że jeżeli delta jest mniejsza niż 0 wtedy równanie nie ma rozwiązania czy sie myle ?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Problem z równaniem
a jeżeli delta wyjdzie dodatnia np 5 to co wtedy będzie rozwiązaniem tego równania ?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 paź 2011, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: OPOLE
- Podziękował: 1 raz
Problem z równaniem
a czy przypadkiem w liczbach zespolonych jeżeli delta wychodzi ujemna to się nie przejmujemy i rozwiązujemy dalej?
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{-9}= \sqrt{-1\cdot9} = \sqrt{i^2} \cdot3=3\left| i\right| =\begin{cases} 3i\\-3i\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{-9}= \sqrt{-1\cdot9} = \sqrt{i^2} \cdot3=3\left| i\right| =\begin{cases} 3i\\-3i\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Problem z równaniem
Cóż, wychodzi mi trochę inaczej niż Wam, może ktoś to zweryfikuje?
W momencie kiedy mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y=7\\-6+xy=-1\end{cases}}\)
... liczę \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ 2x=7-3y}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{7}{2} - \frac{3}{2}y}\)
... podstawiam do 2 równania z układu:
\(\displaystyle{ -6 + y\left( \frac{7}{2} - \frac{3}{2}y \right)=-1}\)
\(\displaystyle{ y\left (\frac{7}{2} - \frac{3}{2}y \right)=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{7}{2}y - \frac{3}{2} y^{2}=5 \setminus *2}\)
\(\displaystyle{ -3 y^{2} +7y = 10}\)
\(\displaystyle{ -3 y^{2} +7y - 10 = 0}\)
... liczę \(\displaystyle{ \Delta}\):
\(\displaystyle{ \Delta=49-120=-71}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=-71=71 i^{2}=i \sqrt{71}}\)
... liczę pierwiastki:
\(\displaystyle{ y_{1}= \frac{-7-i \sqrt{71} }{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{2}= \frac{-7+i \sqrt{71} }{2}}\)
Opisałem dokładnie jak liczę do tej pory, ponieważ też dopiero się tego uczę i chciałbym aby ktoś mi potwierdził czy mam dobry tok myślenia, bądź jak robię gdzieś błąd to jaki i dlaczego?
Naun.
W momencie kiedy mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y=7\\-6+xy=-1\end{cases}}\)
... liczę \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ 2x=7-3y}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{7}{2} - \frac{3}{2}y}\)
... podstawiam do 2 równania z układu:
\(\displaystyle{ -6 + y\left( \frac{7}{2} - \frac{3}{2}y \right)=-1}\)
\(\displaystyle{ y\left (\frac{7}{2} - \frac{3}{2}y \right)=5}\)
\(\displaystyle{ \frac{7}{2}y - \frac{3}{2} y^{2}=5 \setminus *2}\)
\(\displaystyle{ -3 y^{2} +7y = 10}\)
\(\displaystyle{ -3 y^{2} +7y - 10 = 0}\)
... liczę \(\displaystyle{ \Delta}\):
\(\displaystyle{ \Delta=49-120=-71}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=-71=71 i^{2}=i \sqrt{71}}\)
... liczę pierwiastki:
\(\displaystyle{ y_{1}= \frac{-7-i \sqrt{71} }{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{2}= \frac{-7+i \sqrt{71} }{2}}\)
Opisałem dokładnie jak liczę do tej pory, ponieważ też dopiero się tego uczę i chciałbym aby ktoś mi potwierdził czy mam dobry tok myślenia, bądź jak robię gdzieś błąd to jaki i dlaczego?
Naun.