przedstaw w postaci a+bi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
scav3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 3 razy

przedstaw w postaci a+bi

Post autor: scav3r »

Witam, nie wiem jak się zabrać za zadanie .
\(\displaystyle{ sin( \frac{\pi}{2}i \ + \ ln \ 3)}\)
robie dalej
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{2}i \ + sin \ ln \ 3}\)
ale co dalej?
szw1710

przedstaw w postaci a+bi

Post autor: szw1710 »

No to źle robisz. Na ogół \(\displaystyle{ \sin(x+y)\ne\sin x+\sin y.}\) Skorzystaj z wzajemnych związków sinusa zmiennej zespolonej z funkcjami hiperbolicznymi zmiennej rzeczywistej.
scav3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 3 razy

przedstaw w postaci a+bi

Post autor: scav3r »

niestety nadal nie wiem jak to zrobić..
szw1710

przedstaw w postaci a+bi

Post autor: szw1710 »

To poczytaj o funkcjach hiperbolicznych i sinusie zmiennej zespolonej. Trudno tu robić wykład z podstaw.
ODPOWIEDZ