liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
benditos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 gru 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

liczby zespolone

Post autor: benditos »

Witam, niedawno rozpocząłem studia. Wykładowca tłumaczy nam zadania tak, jakbyśmy wszystko już rozumieli, dlatego proszę o pomoc w zadaniu.

Obliczyć:

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} - i \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}\right)^{1989}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 22:37 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

liczby zespolone

Post autor: aalmond »

Najpierw trzeba liczbę w nawiasach przedstawić w postaci trygonometrycznej, tzn. znaleźć moduł i argument.
benditos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 gru 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

liczby zespolone

Post autor: benditos »

Czyli:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{\left( \frac{1}{2}\right) ^{2} + \left( - \frac{ \sqrt{3}}{2}\right) ^{2}}= \sqrt{\frac{1}{4} + \frac{3}{4} } = 1\\ \\
\begin{cases}
\cos \phi = \frac{1}{2} \\
\sin \phi = - \frac{\sqrt{3}}{2}
\end{cases} \\ \\
\phi = 2\pi - \alpha_{0} \\
\alpha_{0}= \frac{\pi}{3} \\
\phi = 2\pi - \frac{\pi}{3} = \frac{5}{3}\pi \\ \\
z = 1 \cdot \left(\cos \frac{5}{3}\pi + i \cdot \sin \frac{5}{3}\pi \right)^{1989}\\ \\
\cos1898 \cdot \frac{5}{3}\pi + i \cdot \sin1898 \cdot \frac{5}{3}\pi = \cos3315\pi + i \cdot \sin3315\pi}\)


Wszystko tak jak trzeba?
Czy coś z tym trzeba jeszcze zrobić?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 22:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

liczby zespolone

Post autor: aalmond »

Dobrze. Wróć teraz do postaci algebraicznej.
ODPOWIEDZ