Liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kruki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

Liczby zespolone

Post autor: kruki »

Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę: -5

\(\displaystyle{ -5= r(cos \partial + isin \partial )}\)
\(\displaystyle{ |r|=5}\)
\(\displaystyle{ cos \partial =-1}\)
\(\displaystyle{ sin \partial = 0}\)

I teraz nie wiem co zrobić bo wychodzi na to że układ ten jest spełniony dla partial = 0?

prosze o podpowiedź
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Liczby zespolone

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ cos \partial =-1}\)
dla jakiego kąta?
kruki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

Liczby zespolone

Post autor: kruki »

dla kata 180 stopni
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Liczby zespolone

Post autor: aalmond »

inaczej \(\displaystyle{ \pi}\)
czyli nie zero
kruki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

Liczby zespolone

Post autor: kruki »

Teraz mam problem z następującym przykładem. Nie wiem jak go obliczyc:

\(\displaystyle{ \sqrt{-3 -4i.}}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Liczby zespolone

Post autor: sushi »

liczysz pierwiastki drugiego stopnia z liczby \(\displaystyle{ z= -3-4i}\)
kruki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz

Liczby zespolone

Post autor: kruki »

tylko jak?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Liczby zespolone

Post autor: sushi »

kruki pisze:tylko jak?
Czy to był joke

przeciez sa podane wzory jak sie liczy, wiec widac, że nie chodzisz na zajęcia na uczelni
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Liczby zespolone

Post autor: Psiaczek »

kruki pisze:tylko jak?
trzeba pokopać w tematach, wszystko już kiedyś było

266379.htm
ODPOWIEDZ