Cześć, niedawno zacząłem temat liczb zespolonych i podczas rozwiązywania zadań stosując postać wykładniczą zaczęło męczyć mnie jedno pytanie... Czy \(\displaystyle{ \overline{(z^{4})} = (\overline{z})^{4}}\) ?
Według mnie jest to równe ale wole się upewnić bo nie mam 100% pewności.
Czy to jest sobie rowne?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Czy to jest sobie rowne?
Tak, równość zachodzi, co jest prostą konsekwencją łatwego do udowodnienia faktu:
\(\displaystyle{ \overline{z_1\cdot z_2}=\overline{z_1}\cdot \overline{z_2}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \overline{z_1\cdot z_2}=\overline{z_1}\cdot \overline{z_2}}\)
Q.