Narysuj zbiory punktów na płaszczyźnie:
\(\displaystyle{ \left|z+1 \right|+\left| z-1\right|=2}\)
Z góry dziekuje za pomoc
Narysuj zbiory punktów na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Narysuj zbiory punktów na płaszczyźnie
Oznaczmy \(\displaystyle{ z=(a,b).}\) Ponieważ, \(\displaystyle{ 2|z| \le \left|z+1 \right|+\left| z-1\right|=2 \Rightarrow |z| \le 1}\) więc \(\displaystyle{ |a| \le 1.}\)
Dla dowolnego \(\displaystyle{ |a| \le 1,}\) mamy
\(\displaystyle{ 2=|a+1|+|a-1| \le |z+1|+|z-1|=2}\)
zatem \(\displaystyle{ |a+1|+|a-1|=|z+1|+|z-1|}\) stąd \(\displaystyle{ b=0.}\)
Dla dowolnego \(\displaystyle{ |a| \le 1,}\) mamy
\(\displaystyle{ 2=|a+1|+|a-1| \le |z+1|+|z-1|=2}\)
zatem \(\displaystyle{ |a+1|+|a-1|=|z+1|+|z-1|}\) stąd \(\displaystyle{ b=0.}\)