Witam!
Rozwiązywałem zadania, chciałbym, żebyście sprawdzili, czy mam dobrze. Chcę wiedzieć, czy dobrze rozumiem i czy umiem.
a) \(\displaystyle{ (2+3i)+i \cdot (3-i) = 3+6i}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{1+i}+ \frac{1}{1-i}= 1-i+1-i = 2-2i}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1+2i}{2+i}+2= \frac{2-i+4i-2i^2}{4-i^2}+2= \frac{4+3i}{5}+2= \frac{14}{5}+ \frac{3i}{5}= 2,8+0,6i}\)
Będę wdzięczny, jak ktoś potwierdzi, że jest dobrze.
Natomiast mam jeszcze pytanie do tego zadania:
\(\displaystyle{ 001 + \frac{010}{001+ \frac{100}{010+111} }}\)
Trzeba obliczyć wartości tego wyrażeia w ciele \(\displaystyle{ F_{2^{n}}}\)
Mógłby ktoś wytłumaczyć, albo napisać wskazówki, jak to rozwiązać. Czy jest na to wzór? Bardzo mi na tym zależy.
Liczby zespolone - działania arytmetyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 72 razy
Liczby zespolone - działania arytmetyczne
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 22:10 przez luka52, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Liczby zespolone - działania arytmetyczne
Wydaje mi się, że przykład b) na wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+i}+ \frac{1}{1-i}=\frac{1-i}{1-i^2}+ \frac{1+i}{1-i^2}=\frac{1-i}{1+1}+ \frac{1+i}{1+1}=\frac{1-i+1+i}{2}=\frac{2}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+i}+ \frac{1}{1-i}=\frac{1-i}{1-i^2}+ \frac{1+i}{1-i^2}=\frac{1-i}{1+1}+ \frac{1+i}{1+1}=\frac{1-i+1+i}{2}=\frac{2}{2}=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 72 razy
Liczby zespolone - działania arytmetyczne
Tak. Zrobiłem błąd, przed chwilą jeszcze raz rozwiązałem, owszem wyszło mi 2.Pancernik pisze:Wydaje mi się, że przykład b) na wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+i}+ \frac{1}{1-i}=\frac{1-i}{1-i^2}+ \frac{1+i}{1-i^2}=\frac{1-i}{1+1}+ \frac{1+i}{1+1}=\frac{1-i+1+i}{2}=\frac{2}{2}=1}\)
To a i c są dobrze rozwiązane?
Czy ktoś może wie, jak to zrobić? Chociaż wskazówka.\(\displaystyle{ 001 + \frac{010}{001+ \frac{100}{010+111} }}\)