Mam działanie:
\(\displaystyle{ [\sqrt{6} + \sqrt{2} + i( \sqrt{6} - \sqrt{2}) ]^{6}}\)
wychodzi mi cosiunus i sinus z których nie jestem w stanie odgadnąć jaki to kąt przez co nie moge użyć wzoru na potęgowanie liczb zespolonych, jak sobie poradzić w takiej sytuacji ?
Potęgowanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 16:04 przez Qń, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
To ja ci podpowiem ,że:
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12}= \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{12}= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12}= \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{12}= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
a skąd ja mam wiedzieć że akurat to ten kąt ? rozumiem że musze po kolei sprawdzac to co mi przychodzi do głowy ?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Zaufaj autorowi zadania że ci dał jakiś kąt który łatwo otrzymać z podstawowych kątów , dla których znamy wartości funkcji trygonometrycznych, w tym wypadkuprawyakapit pisze:a skąd ja mam wiedzieć że akurat to ten kąt ? rozumiem że musze po kolei sprawdzac to co mi przychodzi do głowy ?
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{12}= \frac{ \pi }{4}- \frac{ \pi }{6}}\)