\(\displaystyle{ z^2+i=0}\)
jak rozwiązać takie równianie? mianowicie dochodze do delty i dalej nie wiem co zrobić.
\(\displaystyle{ \Delta \ = \ -4i}\)
co dalej z tym zrobić?
proste równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
proste równanie
Możesz liczyć jak każde równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 2 \sqrt{-i}}\) itd.
albo od razu:
\(\displaystyle{ z ^{2} = -i \\
z = \sqrt{-i}}\)
i ze wzoru wyliczyć pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 2 \sqrt{-i}}\) itd.
albo od razu:
\(\displaystyle{ z ^{2} = -i \\
z = \sqrt{-i}}\)
i ze wzoru wyliczyć pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
proste równanie
jednak nadal coś mi nie wychodzi...
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\) i \(\displaystyle{ z_{1}= \ - \ \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\)
w odpowiedziach mam inne wyniki
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\) i \(\displaystyle{ z_{1}= \ - \ \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\)
w odpowiedziach mam inne wyniki
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
proste równanie
dzięki wielkie już prawie kapuje, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Jak poprawnie zdefiniować taki zapis :
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\) i \(\displaystyle{ z_{1}= \ - \ \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\)
bo skoro tutaj mam dwa rozwiązania dla z1 i z2 a dla \(\displaystyle{ \sqrt{-i}}\) również dwa rozwiązania
to wyjdą łącznie chyba cztery rozwiązania dla \(\displaystyle{ z}\)?
Jak poprawnie zdefiniować taki zapis :
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\) i \(\displaystyle{ z_{1}= \ - \ \frac{2 \sqrt{-i}}{2}}\)
bo skoro tutaj mam dwa rozwiązania dla z1 i z2 a dla \(\displaystyle{ \sqrt{-i}}\) również dwa rozwiązania
to wyjdą łącznie chyba cztery rozwiązania dla \(\displaystyle{ z}\)?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
proste równanie
Ja bym zrobił tak:
\(\displaystyle{ (x+yi)^2+i=0;x,y \in R}\)
\(\displaystyle{ x^2+2xyi-y^2+i=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+(2xy+1)i=0}\)
porównując części rzeczywiste i urojone po obu stronach otrzymujemy układ
\(\displaystyle{ x^2-y^2=0, 2xy+1=0}\)
z pierwszego równania \(\displaystyle{ x=y \vee x=-y}\) itd..
otzymujemy dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x=- \frac{ \sqrt{2} }{2},y=\frac{ \sqrt{2} }{2} \vee x=\frac{ \sqrt{2} }{2},y=-\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
i masz \(\displaystyle{ z=-\frac{ \sqrt{2} }{2}+\frac{ \sqrt{2} }{2}i \vee z=\frac{ \sqrt{2} }{2}-\frac{ \sqrt{2} }{2}i}\)
\(\displaystyle{ (x+yi)^2+i=0;x,y \in R}\)
\(\displaystyle{ x^2+2xyi-y^2+i=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+(2xy+1)i=0}\)
porównując części rzeczywiste i urojone po obu stronach otrzymujemy układ
\(\displaystyle{ x^2-y^2=0, 2xy+1=0}\)
z pierwszego równania \(\displaystyle{ x=y \vee x=-y}\) itd..
otzymujemy dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x=- \frac{ \sqrt{2} }{2},y=\frac{ \sqrt{2} }{2} \vee x=\frac{ \sqrt{2} }{2},y=-\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
i masz \(\displaystyle{ z=-\frac{ \sqrt{2} }{2}+\frac{ \sqrt{2} }{2}i \vee z=\frac{ \sqrt{2} }{2}-\frac{ \sqrt{2} }{2}i}\)