dlaczego skoro wzór na postać wykładniczą liczby zespolonej jest : \(\displaystyle{ e^{i\varphi} = cos \varphi + i\cdot \sin \varphi}\)
to w podręczniku do zadania aby wyznaczyć tak ową postać z :
A) \(\displaystyle{ z = i}\)
postać wykładnicza jest zapisana w postaci \(\displaystyle{ e^{\ln(1)+ \left( \frac{\pi}{2}+2k \pi \right)i}}\) ?
postać wykładnicza
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
postać wykładnicza
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 13:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
postać wykładnicza
\(\displaystyle{ e^{i\varphi} = cos \varphi + i\cdot \sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ e^\left( \frac{\pi}{2}+2k \pi \right)i}}\)
ale te zapisy chyba różnią się od siebie?
\(\displaystyle{ e^\left( \frac{\pi}{2}+2k \pi \right)i}}\)
ale te zapisy chyba różnią się od siebie?