Rozwiąż równanie w l. zesp.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 paź 2009, o 22:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie w l. zesp.

Post autor: mowicz »

\(\displaystyle{ z^{6}= \frac{ \left( - \sqrt{3}-i \right)^{3}}{ \left( 1-i\right) ^{6} }}\)

Mam problem mianowicie rozwiazuje dół i górę za pomocą postaci trygonometrycznej i dochodzę do \(\displaystyle{ z^{6}=-1}\). Co mam zrobić dalej?
miodzio1988

Rozwiąż równanie w l. zesp.

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj ze wzoru na pierwiastki liczby zespolonej
ODPOWIEDZ