znaleźć pozostałe pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
\(\displaystyle{ w(z)=z ^{4} -z ^{3} +z ^{2} +9z-10
z _{1} =1+2i
z _{2} =1-2i
(z-1+2i)(z-1-2i)=z ^{2} -1}\)
i tu się zgubiłem, za nic w swiecie nie chce mi wyjsc prawidłowy iloraz wielomianu. czy moglby mi ktos napisać co podzielil przez co, ze wyszlo prawidlowo? ;|. Z góry dziękuje.
z _{1} =1+2i
z _{2} =1-2i
(z-1+2i)(z-1-2i)=z ^{2} -1}\)
i tu się zgubiłem, za nic w swiecie nie chce mi wyjsc prawidłowy iloraz wielomianu. czy moglby mi ktos napisać co podzielil przez co, ze wyszlo prawidlowo? ;|. Z góry dziękuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
\(\displaystyle{ z ^{2} +1}\)
-- 30 paź 2011, o 22:06 --
i co dalej?
-- 30 paź 2011, o 22:11 --
\(\displaystyle{ \frac{z ^{3} +9z-10}{z ^{2} +1} =10z-10 ?
z _{3} =1+i
z _{4} =1-i ??}\)
-- 30 paź 2011, o 22:06 --
i co dalej?
-- 30 paź 2011, o 22:11 --
\(\displaystyle{ \frac{z ^{3} +9z-10}{z ^{2} +1} =10z-10 ?
z _{3} =1+i
z _{4} =1-i ??}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
Nie mam pojęcia co robisz, w gruncie rzeczy nie wiem też jaka jest treść zadania.
Tytuł wątku sugerowałby, że są podane dwa pierwiastki równania, a polecenie brzmi: znaleźć pozostałe.
Intuicja zaś podpowiada, że nieuważnie zanotowałeś w zeszycie to co było na zajęciach bądź też nieuważnie przepisałeś z notatek. Zgaduję, że nie jest podane nic poza równaniem, a polecenie brzmi: rozwiązać równanie.
To zaś robi się w tym wypadku łatwo: korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych łatwo znaleźć pierwiastki \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -2}\), a z tą wiedzą wystarczy podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ (z-1)(z+2)}\). Istotnie też pozostałymi pierwiastkami będą \(\displaystyle{ 1-2i,1+2i}\).
Q.
Tytuł wątku sugerowałby, że są podane dwa pierwiastki równania, a polecenie brzmi: znaleźć pozostałe.
Intuicja zaś podpowiada, że nieuważnie zanotowałeś w zeszycie to co było na zajęciach bądź też nieuważnie przepisałeś z notatek. Zgaduję, że nie jest podane nic poza równaniem, a polecenie brzmi: rozwiązać równanie.
To zaś robi się w tym wypadku łatwo: korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych łatwo znaleźć pierwiastki \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -2}\), a z tą wiedzą wystarczy podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ (z-1)(z+2)}\). Istotnie też pozostałymi pierwiastkami będą \(\displaystyle{ 1-2i,1+2i}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
Znając jeden z pierwiastków podanego wielomianu rzeczywistego znaleźć pozostałe
pierwiastki: \(\displaystyle{ w(z)=z ^{4}-z ^{3}+z ^{2}+9z-10 , z _{1}=1+2i}\)
pierwiastki: \(\displaystyle{ w(z)=z ^{4}-z ^{3}+z ^{2}+9z-10 , z _{1}=1+2i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
W takim razie wiadomo, że pierwiastkiem jest także \(\displaystyle{ 1-2i}\), a zatem wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ (z-1-2i)(z-1+2i)}\). Wystarczy zatem prawidłowo wymnożyć, a następnie podzielić wielomian przez to wyrażenie.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
wszystkie składniki przez siebie mam pomnożyc tak? a jak mnoże z *2i to jak to wyjdzie?
i pomijam?
-- 30 paź 2011, o 22:57 --
\(\displaystyle{ (z-1-2i)(z-1+2i)=z ^{2} -z+2z+z+1-2-2z+2-4=z ^{2} -1.}\) Naprawde to jest źle? Błagam pomóż mi bo juz mnie oczy bolą i moja frustracja sięga zenitu...
i pomijam?
-- 30 paź 2011, o 22:57 --
\(\displaystyle{ (z-1-2i)(z-1+2i)=z ^{2} -z+2z+z+1-2-2z+2-4=z ^{2} -1.}\) Naprawde to jest źle? Błagam pomóż mi bo juz mnie oczy bolą i moja frustracja sięga zenitu...
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
Tak, jest źle i widać to od razu - skoro szukamy trójmianu, którego pierwiastkami są \(\displaystyle{ 1-2i,1+2i}\) to nijak nie może to być ani \(\displaystyle{ z^2+1}\) (który ma pierwiastki \(\displaystyle{ i,-i}\)), ani też \(\displaystyle{ z^2-1}\) (który ma pierwiastki \(\displaystyle{ 1,-1}\)).
Wskazówka:
\(\displaystyle{ (z-(1-2i))(z-(1+2i))=z^2-z(1-2i+1+2i)+(1-2i)(1+2i)}\)
Q.
Wskazówka:
\(\displaystyle{ (z-(1-2i))(z-(1+2i))=z^2-z(1-2i+1+2i)+(1-2i)(1+2i)}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
znaleźć pozostałe pierwiastki
Ale czego nie wiesz? Nie umiesz wykonać dodawania \(\displaystyle{ 1-2i+1+2i}\) czy mnożenia \(\displaystyle{ (1-2i)(1+2i)}\)?
Q.
Q.