postać trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Marley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Knurów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

postać trygonometryczna

Post autor: Marley »

mam doprowadzić te oto dwa wyrażenia do postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ a) z=-1+i}\)
\(\displaystyle{ b) z=-1+i\sqrt{3}}\)
jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

postać trygonometryczna

Post autor: Lorek »

a) liczysz argument
\(\displaystyle{ Arg(z)=\frac{3\pi}{4}}\)
liczysz moduł
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{2}}\)
postać tryg.
\(\displaystyle{ z=\sqrt{2}(\cos\frac{3\pi}{4}+i\sin \frac{3\pi}{4})}\)
b) tak samo
Marley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Knurów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

postać trygonometryczna

Post autor: Marley »

a mógłby mi ktoś powiedzieć jak liczy się argument liczby??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

postać trygonometryczna

Post autor: Lorek »

Rozwiązujesz układ
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\cos\varphi=\frac{Re(z)}{|z|}\\\sin\varphi=\frac{Im(z)}{|z|}\end{array}}\)
z niewiadomą \(\displaystyle{ varphiin[0;2pi)}\)
ODPOWIEDZ