prosiłbym o wytłumaczenie na tym prostym przykładzie jak poprawnie wyznaczyć część urojoną i rzeczywistą. Mam do wyznaczenia te części z :
\(\displaystyle{ \ln i}\)
zacząłem tak :
\(\displaystyle{ \ln a = \ln |a| +(\text{Arg}\: a + 2k\pi)i\\
|a|=1 \\
\cos \alpha = \frac{x}{|a|} = 0 \\
\sin \alpha = \frac{x}{|a|} = 1\\
\text{ więc } \text{Arg}\: a = \frac{\pi}{2}}\)
więc wychodzi
\(\displaystyle{ \ln i = \ln 1 + \left( \frac{\pi}{2} +2k \pi \right) i}\)
więc urojona część jest równa \(\displaystyle{ \ln z = \left( \frac{\pi}{2} +2k \pi \right) i}\)
ale co zrobić z tym \(\displaystyle{ \ln 1}\) jak wyznaczyć część rzeczywistą??
znalezienie części rzeczywistej i części urojonej liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 1 raz
znalezienie części rzeczywistej i części urojonej liczby
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 19:43 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
znalezienie części rzeczywistej i części urojonej liczby
\(\displaystyle{ \ln 1 = \ln | \mathrm i |}\) jest już logarytmem w sensie rzeczywistym (choć to właściwie nie ma znaczenia), więc jego wartość wynosi \(\displaystyle{ 0.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 1 raz
znalezienie części rzeczywistej i części urojonej liczby
a można trochę jaśniej?
to jak rozwiązywać logarytmy typu
\(\displaystyle{ \ln 1 \\
3\ln 5 \\
\ln 6}\)
?
to jak rozwiązywać logarytmy typu
\(\displaystyle{ \ln 1 \\
3\ln 5 \\
\ln 6}\)
?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 08:17 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
znalezienie części rzeczywistej i części urojonej liczby
To zależy. Logarytm naturalny w liczbach rzeczywistych jest zwykłą funkcją \(\displaystyle{ \ln : (0, \infty) \to \mathbb R,}\) więc
\(\displaystyle{ \ln 1 = 0 \\
3 \ln 5 = 3 \ln 5 \\
\ln 6 = \ln 2 + \ln 3}\)
i koniec.
Z kolei logarytm naturalny w liczbach zespolonych jest funkcją wieloznaczną, tzn. przyjmuje wiele wartości dla jednego argumentu. Wszystkie wartości dla jednego argumentu różnią się o wielokrotność \(\displaystyle{ 2 \pi \mathrm i,}\) dlatego liczymy tak zwany logarytm główny liczby, a następnie do wyniku dopisujemy \(\displaystyle{ +2k \pi \mathrm i.}\)
Logarytm główny to nic innego jak
\(\displaystyle{ \text{Ln} \; z = \ln |z| + \mathrm i \text{Arg} \; z}\)
gdzie \(\displaystyle{ \ln}\) to logarytm naturalny w l. rzeczywistych.
\(\displaystyle{ \ln 1 = 0 \\
3 \ln 5 = 3 \ln 5 \\
\ln 6 = \ln 2 + \ln 3}\)
i koniec.
Z kolei logarytm naturalny w liczbach zespolonych jest funkcją wieloznaczną, tzn. przyjmuje wiele wartości dla jednego argumentu. Wszystkie wartości dla jednego argumentu różnią się o wielokrotność \(\displaystyle{ 2 \pi \mathrm i,}\) dlatego liczymy tak zwany logarytm główny liczby, a następnie do wyniku dopisujemy \(\displaystyle{ +2k \pi \mathrm i.}\)
Logarytm główny to nic innego jak
\(\displaystyle{ \text{Ln} \; z = \ln |z| + \mathrm i \text{Arg} \; z}\)
gdzie \(\displaystyle{ \ln}\) to logarytm naturalny w l. rzeczywistych.