Równania liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Równania liczby zespolone
witam , mógłby ktoś wyjaśnić jak rozwiązywać takie równania ?? zupełnie nie wiem jak to ugryźć ?
mamy równanie takie jak to :
\(\displaystyle{ z^{2}-5z+7+i=0}\)
robię tak jak normlne , kwadratowe , i mam :
\(\displaystyle{ \Delta=25-4\left( 7+i\right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-3-4i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{-3-4i}}\)
i dalej nie wiem jak :/ , liczę tak , ale dziwnie wychodzi:
\(\displaystyle{ k=\sqrt{-3-4i}}\)
podnoszę stronami do kwadratu , nie wiem czy to dobrze :/
\(\displaystyle{ k^{2}=5\left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right) \\
\cos \alpha = \frac{-3}{5} \sin \alpha = \frac{-4}{5} \\
k= 5^{2} \left( \cos-3 , i\sin-4\right)}\)
nie wiem co dalej , pewnie gdzieś się walnąłem , albo wszystko robię źle , ale nie wiem totalnie jak to robić :/
jeszcze jak by ktoś mógł wyjaśnić te przykłady :
1.
\(\displaystyle{ z^{2}=i}\)
2.
\(\displaystyle{ z^{2}=1}\)
3.
\(\displaystyle{ z\bar{z}+z-\bar{z}=3+2i}\)
4.
\(\displaystyle{ zi+3-5i=0}\)
z tym \(\displaystyle{ \bar{z}}\) w ogóle nie wiem jak się za to zabrać , \(\displaystyle{ \bar{z} = a-bi}\) i tyle wiem :/
mamy równanie takie jak to :
\(\displaystyle{ z^{2}-5z+7+i=0}\)
robię tak jak normlne , kwadratowe , i mam :
\(\displaystyle{ \Delta=25-4\left( 7+i\right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-3-4i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{-3-4i}}\)
i dalej nie wiem jak :/ , liczę tak , ale dziwnie wychodzi:
\(\displaystyle{ k=\sqrt{-3-4i}}\)
podnoszę stronami do kwadratu , nie wiem czy to dobrze :/
\(\displaystyle{ k^{2}=5\left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right) \\
\cos \alpha = \frac{-3}{5} \sin \alpha = \frac{-4}{5} \\
k= 5^{2} \left( \cos-3 , i\sin-4\right)}\)
nie wiem co dalej , pewnie gdzieś się walnąłem , albo wszystko robię źle , ale nie wiem totalnie jak to robić :/
jeszcze jak by ktoś mógł wyjaśnić te przykłady :
1.
\(\displaystyle{ z^{2}=i}\)
2.
\(\displaystyle{ z^{2}=1}\)
3.
\(\displaystyle{ z\bar{z}+z-\bar{z}=3+2i}\)
4.
\(\displaystyle{ zi+3-5i=0}\)
z tym \(\displaystyle{ \bar{z}}\) w ogóle nie wiem jak się za to zabrać , \(\displaystyle{ \bar{z} = a-bi}\) i tyle wiem :/
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 17:57 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Równania liczby zespolone
no ok , obliczyłem , wyszły mi pary \(\displaystyle{ a=1 b=2}\) i \(\displaystyle{ a=-1 b =-2}\) i co dalej z tym :/
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania liczby zespolone
Źle. Powinno wyjść
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=1 \\ b=-2 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-1 \\ b=2 \end{cases}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\pm(1-2i)}\)
Podstawiasz do wzoru na pierwiastki.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=1 \\ b=-2 \end{cases} \vee \begin{cases} a=-1 \\ b=2 \end{cases}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\pm(1-2i)}\)
Podstawiasz do wzoru na pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Równania liczby zespolone
fakt , obliczyłem , podstawiłem , \(\displaystyle{ z_1 = 2+i}\) a \(\displaystyle{ z_2=3-1}\) , a co do zadania nr 4 co napisałem w 1 poście , mozna to tak robić :
\(\displaystyle{ zi+3-5i=0 \\ \\
zi=-3+5i \\
z= \frac{-3+5i}{i} \\
z= \frac{-3}{i}+ \frac{5i}{i} \\
z= \frac{-3}{i}+5}\)
i tak wyszło , nie wiem , chyba źle , jak to robić :/
\(\displaystyle{ zi+3-5i=0 \\ \\
zi=-3+5i \\
z= \frac{-3+5i}{i} \\
z= \frac{-3}{i}+ \frac{5i}{i} \\
z= \frac{-3}{i}+5}\)
i tak wyszło , nie wiem , chyba źle , jak to robić :/
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 19:35 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania liczby zespolone
Co do poprzedniego to zamiast \(\displaystyle{ 3-1}\) powinno być \(\displaystyle{ 3-i}\)
Czwarte Ok. Tylko jeszcze wyrzuć \(\displaystyle{ i}\) z mianownika - pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ i}\).
Czwarte Ok. Tylko jeszcze wyrzuć \(\displaystyle{ i}\) z mianownika - pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Równania liczby zespolone
aha czyli ma wyjść \(\displaystyle{ z=-3i+5}\) ok , wielkie dzięki za pomoc , a co do 2 przykładu , można tak ??
\(\displaystyle{ z^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ z_1=1 \vee z_2=-1}\) ???
pewnie nie , ale nie wiem :/ a jeśli chodzi o przykład \(\displaystyle{ z^{2}=i}\) to już zupełnie nie wiem , coś się podstawia za \(\displaystyle{ i}\) ??
\(\displaystyle{ z^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ z_1=1 \vee z_2=-1}\) ???
pewnie nie , ale nie wiem :/ a jeśli chodzi o przykład \(\displaystyle{ z^{2}=i}\) to już zupełnie nie wiem , coś się podstawia za \(\displaystyle{ i}\) ??
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 19:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Indeks dolny to _{}
Powód: Indeks dolny to _{}
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania liczby zespolone
Nie.Zao90 pisze:aha czyli ma wyjść\(\displaystyle{ z=-3i+5}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3}{i} = \frac{-3 i}{i^2}= \frac{-3i}{-1}=3i}\)
Drugie Ok.
Pierwsze:
Zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ z=a+bi}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b\in \mathbb{R}}\) lub zapisz \(\displaystyle{ i}\) w postaci trygonometrycznej i skorzystaj ze wzorów na pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Równania liczby zespolone
aha no fakt , dzięki za pomoc , gubię te plusy i minusy :p będę próbował jak coś to będe pisał