\(\displaystyle{ Arg\ z\ =\ \frac{\pi}{3}}\)
ile będzie wynosił \(\displaystyle{ Arg (z^{17})}\)?
argument z
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
argument z
\(\displaystyle{ |z| = 1 \\
z^{17}=1^{17} \left( \cos \frac{5 \pi}{3} + i\sin\frac{5 \pi}{3} \right) \\
\text{Arg}\: \left( z^{17} \right) =\frac{5 \pi}{3}}\)
czy dobrze?
z^{17}=1^{17} \left( \cos \frac{5 \pi}{3} + i\sin\frac{5 \pi}{3} \right) \\
\text{Arg}\: \left( z^{17} \right) =\frac{5 \pi}{3}}\)
czy dobrze?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 18:27 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
argument z
Nie do końca. Gdybyś napisał
\(\displaystyle{ |z|=r \\
z^{17} = r^{17} \left( \cos \frac{5 \pi}{3} + \mathrm i \sin \frac{5 \pi}{3} \right) \\ \\
\text{Arg} \; \left( z^{17} \right) = \frac{5 \pi}{3}}\)
byłoby OK. Wiadomo, że to nie ma znaczenia, ale nie można tak o sobie założyć, że \(\displaystyle{ |z|=1.}\)
\(\displaystyle{ |z|=r \\
z^{17} = r^{17} \left( \cos \frac{5 \pi}{3} + \mathrm i \sin \frac{5 \pi}{3} \right) \\ \\
\text{Arg} \; \left( z^{17} \right) = \frac{5 \pi}{3}}\)
byłoby OK. Wiadomo, że to nie ma znaczenia, ale nie można tak o sobie założyć, że \(\displaystyle{ |z|=1.}\)