Liczby zespolone, radiany

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pawelbizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

Liczby zespolone, radiany

Post autor: pawelbizu »

\(\displaystyle{ \cos \alpha = -1 \\
\sin \alpha = 0}\)


to wtedy \(\displaystyle{ \alpha = - \pi}\)
dobrze ??
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 12:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-a.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Liczby zespolone, radiany

Post autor: aalmond »

to wtedy \(\displaystyle{ \alpha = - \pi}\)
To jest tylko jedno z rozwiązań. Masz do czynienia z funkcją okresową.
ODPOWIEDZ