liczby zespolone, wzór Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pawelbizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

liczby zespolone, wzór Moivre'a

Post autor: pawelbizu »

Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3}-i }{2} \right) ^{12}}\)

Czy mogę to zapisać w postaci liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} - i}\) , gdzie \(\displaystyle{ a=\frac{ \sqrt{3} }{2} , \; b= -1}\)
Czy do tej pory robie dobrze ?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 12:29 przez ares41, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.9.1 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

liczby zespolone, wzór Moivre'a

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}-i}{2} \neq \frac{ \sqrt{3} }{2} - i}\)
pawelbizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

liczby zespolone, wzór Moivre'a

Post autor: pawelbizu »

To w jaki sposób to zapisać w postaci liczby zespolonej ?
miodzio1988

liczby zespolone, wzór Moivre'a

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}-i}{2}= \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2} i}\)
pawelbizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

liczby zespolone, wzór Moivre'a

Post autor: pawelbizu »

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ