własności funkcji elementarnych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Swider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 11 paź 2011, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 5 razy

własności funkcji elementarnych

Post autor: Swider »

Jak dowieść, że :

\(\displaystyle{ a)\ e^{0} =1 \\
b) \ e^{z}=1 \Leftrightarrow z=2k \pi \\
c) \ \mbox{Re } e^{z} = e^{x}\cos y}\)


Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 20:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

własności funkcji elementarnych

Post autor: scyth »

Wynika to z równości \(\displaystyle{ e^{i\alpha}=\cos \alpha + i \sin \alpha}\).
Dowieść ją możesz np. za pomocą rozwinięcia obu stron w szereg.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

własności funkcji elementarnych

Post autor: Dasio11 »

Podstawowo, dowód chyba będzie zależał od definicji funkcji \(\displaystyle{ e^z.}\)
ODPOWIEDZ