Przedstawić w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ a) \ -4i \\
b) \ 1-i \sqrt{3} \\
c) \ \sqrt{3} - i \\ \\
a) \ a=-4 \ b=1 \ z= \sqrt{17} \\
b) \ a=1 \ b= \sqrt{3} \ z=2 \\
c) \ a= \sqrt{3} \ b=1 \ z=2}\)
Czy to mam dobrze, dalej sobie poradzę z wykresem i postacią trygonometryczną.
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 16:53 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
\(\displaystyle{ a) \ a=0 \ b=-4 \ \left| z\right|=4
\\
b) \ a=1\ b=- \sqrt{3} \ \left| z\right|=2
\\
c) \ a= \sqrt{3} \ b=-1 \ \left| z\right|=2
\\}\)
\\
b) \ a=1\ b=- \sqrt{3} \ \left| z\right|=2
\\
c) \ a= \sqrt{3} \ b=-1 \ \left| z\right|=2
\\}\)