Moduł liczbu zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pawelbizu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice

Moduł liczbu zespolonej

Post autor: pawelbizu »

Obliczyć korzystając z definicji działań w zbiorze liczb zespolonych:
a) \(\displaystyle{ |2+5i|}\)
b) \(\displaystyle{ |1-4i|}\)
c) \(\displaystyle{ |6i|}\)

Czy mam tu skorzystać z modułu |z| i obliczyć a i b.
a) \(\displaystyle{ a=2, b=5. |z|= \sqrt{29}}\) i czy to juz jest rozwiazaniem czy trzeba jeszcze cos oblicz.
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 13:37 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Moduł liczbu zespolonej

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{29}}\) jest ostatecznym rozwiązaniem.
ODPOWIEDZ