Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Korzystają z definicji działań na liczbach zespolonych obliczyć:
a) \(\displaystyle{ (5,2)^{-1}}\)
b) (2,5) \(\displaystyle{ \cdot (4,5)^{-1}}\)
Czy tu trzeba skorzystać z jakiegoś wzoru ?
Potęgowanie liczb zespolonych
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
1. Masz znaleźć liczbę odwrotną do (5,2) czyli szukasz takiego (a,b) aby \(\displaystyle{ (5,2) \cdot (a,b)=(1,0)}\) Sprawdź jak zdefiniowane masz mnożenie liczb zespolonych przy takiej notacji.
2. Tu analogicznie. Najpierw znajdź liczbę odwrotną do (4,5)
2. Tu analogicznie. Najpierw znajdź liczbę odwrotną do (4,5)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
Potęgowanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ (5.2) \cdot (a,b) = (1,0)}\)
mnożenie: \(\displaystyle{ (a,b) \cdot (c,d) = (ac-bd) + (ad+bc)}\)
czyli: \(\displaystyle{ (5,2) \cdot (a,b)=(1,0)}\)
\(\displaystyle{ (5a-2b)+(5b+2a) = (1,0) \\
(25ab+ 10a ^{2}-10b ^{2}-2ab)=(1,0)}\)
i co dalej ?
-- 26 paź 2011, o 12:40 --
\(\displaystyle{ (5.2) \cdot (a,b) = (1,0)}\)
A można to zapisać \(\displaystyle{ (a,b)= \frac{(1,0)}{(5,2)}}\)
mnożenie: \(\displaystyle{ (a,b) \cdot (c,d) = (ac-bd) + (ad+bc)}\)
czyli: \(\displaystyle{ (5,2) \cdot (a,b)=(1,0)}\)
\(\displaystyle{ (5a-2b)+(5b+2a) = (1,0) \\
(25ab+ 10a ^{2}-10b ^{2}-2ab)=(1,0)}\)
i co dalej ?
-- 26 paź 2011, o 12:40 --
\(\displaystyle{ (5.2) \cdot (a,b) = (1,0)}\)
A można to zapisać \(\displaystyle{ (a,b)= \frac{(1,0)}{(5,2)}}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 18:27 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Nie do końcapawelbizu pisze:(5.2) \(\displaystyle{ \cdot}\) (a,b) = (1,0)
mnożenie: (a,b) \(\displaystyle{ \cdot}\) (c,d) = (ac-bd) + (ad+bc)
czyli: (5,2) \(\displaystyle{ \cdot}\) (a,b)=(1,0)
(5a-2b)+(5b+2a) = (1,0)
(25ab+\(\displaystyle{ 10a ^{2}-10b ^{2}-2ab)=(1,0)}\)
i co dalej ?
mnożenie: \(\displaystyle{ (a,b) \cdot (c,d) = (ac-bd , ad+bc)}\)
Czyli ten wynik ma się równać (1,0) a więc \(\displaystyle{ (ac-bd , ad+bc)=(1,0)}\)
Teoretycznie można tylko że nie masz wzoru na dzielenie liczb zespolonych, więc zapis ten nic nie daje.pawelbizu pisze: (5.2) \(\displaystyle{ \cdot (a,b) = (1,0)}\)
A można to zapisać (a,b)= \(\displaystyle{ \frac{(1,0)}{(5,2)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
Potęgowanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ (a,b) \cdot (5,2) = (1,0) \\
(5a-2b,2a+5b)=(1,0)}\)
dobrze? i co dalej można zrobic ?
(5a-2b,2a+5b)=(1,0)}\)
dobrze? i co dalej można zrobic ?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 18:30 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Potęgowanie liczb zespolonych
Kiedy dwie liczby zespolone są sobie równe? Tzn. kiedy zachodzi: \(\displaystyle{ (a,b)=(c,d)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
Potęgowanie liczb zespolonych
dobrze:
\(\displaystyle{ a) \ (17,5 , -7)}\)
\(\displaystyle{ a) \ (17,5 , -7)}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 16:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach