Witam, mam 2 zadanka podobnej postury:) niestety jest to dla mnie czarna magia;/
1. \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{ \sqrt{2}} - \frac{2}{ \sqrt{2}}i\right) ^{25}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{\left(i+ \sqrt{3} \right) ^{32}}{\left( \frac{2}{ \sqrt{2} }+\frac{2}{ \sqrt{2}i }\right) ^{28}}}\)
Wynik musi być w postaci \(\displaystyle{ z=x+iy}\), te litery \(\displaystyle{ x,y}\) są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi do 2 miejsca po przecinku.
(duże) potęgowanie działań z liczbami zespolonymi
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
(duże) potęgowanie działań z liczbami zespolonymi
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 18:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex][/latex]
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
(duże) potęgowanie działań z liczbami zespolonymi
Można zamienić na postać trygonometryczną i skorzystać ze wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ z = i + \sqrt{3} \Rightarrow [a = \sqrt{3}, b = 1]}\)
Stąd moduł \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{\left(\sqrt{3}\right)^2+1^2}=\sqrt{4}=2}\). Kąt wyliczamy z tangensa:
\(\displaystyle{ \tan \phi = \frac{b}{a} = \frac{1}{\sqrt{3}} \Rightarrow \phi = \frac{\pi}{6}}\)
A więc: \(\displaystyle{ z = 2 \left(\cos\frac{\pi}{6} + i \sin\frac{\pi}{6} \right)}\)
Podnosząc do \(\displaystyle{ 32}\) potęgi, zgodnie ze wzorem:
\(\displaystyle{ z^{32}= 2^{32} \left(\cos\frac{\pi}{6}\cdot 32 + i \sin\frac{\pi}{6}\cdot 32 \right) = 2^{32} \left(\cos\frac{16 \pi}{3} + i \sin\frac{16\pi}{3} \right) = 2^{32} \left(-\frac{1}{2} - i \frac{\sqrt{3}}{2} \right)}\)
Może i żmudne, ale działa . Podobnie z resztą, potem skrócić przez co się da tak powstałe ułamki.
\(\displaystyle{ z = i + \sqrt{3} \Rightarrow [a = \sqrt{3}, b = 1]}\)
Stąd moduł \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{\left(\sqrt{3}\right)^2+1^2}=\sqrt{4}=2}\). Kąt wyliczamy z tangensa:
\(\displaystyle{ \tan \phi = \frac{b}{a} = \frac{1}{\sqrt{3}} \Rightarrow \phi = \frac{\pi}{6}}\)
A więc: \(\displaystyle{ z = 2 \left(\cos\frac{\pi}{6} + i \sin\frac{\pi}{6} \right)}\)
Podnosząc do \(\displaystyle{ 32}\) potęgi, zgodnie ze wzorem:
\(\displaystyle{ z^{32}= 2^{32} \left(\cos\frac{\pi}{6}\cdot 32 + i \sin\frac{\pi}{6}\cdot 32 \right) = 2^{32} \left(\cos\frac{16 \pi}{3} + i \sin\frac{16\pi}{3} \right) = 2^{32} \left(-\frac{1}{2} - i \frac{\sqrt{3}}{2} \right)}\)
Może i żmudne, ale działa . Podobnie z resztą, potem skrócić przez co się da tak powstałe ułamki.