\(\displaystyle{ a=\left( 1+i \right)\left( 1- i \sqrt{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ 1+i = \sqrt{2} \left( cos \frac{ \pi}{4} + i sin \frac{ \pi}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ 1- \sqrt{3i} = 2\left( cos \frac{5 \pi}{3} + i sin \frac{5 \pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{2} \left( cos\left( \frac{ \pi}{4} + \frac{5 \pi}{3} \right) + i sin \left( \frac{ \pi}{4} + \frac{5 \pi}{3} \right) \right) = 2 \sqrt{2} \left( cos \frac{23 \pi}{12} + i sin \frac{23 \pi}{12} \right)}\)
hm jak dalej rozwiazac cos takiego? jesli ktos by mogl wytlumaczyc bylbym wdzieczny
Działanie przy uzyciu postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Działanie przy uzyciu postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \cos \frac{23 \pi}{12} = \cos \left ( - \frac{ \pi }{12} \right )}\)
Dalej liczysz z cosinusa podwojonego kąta.
Musisz tak naokoło?
Dalej liczysz z cosinusa podwojonego kąta.
Musisz tak naokoło?
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 wrz 2011, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 1 raz
Działanie przy uzyciu postaci trygonometrycznej
naokoło tzn?
\(\displaystyle{ \cos \frac{23 \pi}{12} = \cos \left ( - \frac{ \pi }{12} \right )}\)
hm a z czego to wynika?
\(\displaystyle{ \cos \frac{23 \pi}{12} = \cos \left ( - \frac{ \pi }{12} \right )}\)
hm a z czego to wynika?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Działanie przy uzyciu postaci trygonometrycznej
Możesz po prostu wymnożyć. Musisz to robić taką metodą?naokoło tzn?
z okresowości funkcji cosinusa z czego to wynika?