postac trygonometryczna liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
evelinqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

postac trygonometryczna liczby zespolone

Post autor: evelinqe »

Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków \(\displaystyle{ z=\sqrt[4]{-4+4\sqrt{3}i}}\) , dla których argument główny jest najmniejszy.

Jako r podać moduł otrzymanego pierwiastka, jako a argument główny w stopniach.

Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 22:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

postac trygonometryczna liczby zespolone

Post autor: Crizz »

Zapis \(\displaystyle{ z=\sqrt[4]{-4+4\sqrt{3}i}}\) nie jest za szczęśliwy, to \(\displaystyle{ \sqrt[4]{-4+4\sqrt{3}i}}\) jest zbiorem liczb, a nie pojedynczą liczbą.

Zacznij od wyznaczenia postaci trygonometrycznej liczby pod pierwiastkiem.
evelinqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

postac trygonometryczna liczby zespolone

Post autor: evelinqe »

Po wyznaczeniu postaci trygonometrycznej z liczby pod pierwiastkiem wyszlo mi 8, tylko teraz nie wiem co mam z tym zrobic, gdyż wracając do pierwiastka znowu mamy: \(\displaystyle{ \sqrt[4]{8}}\).

I w jaki sposób mam dalej wykoonywać na tym obliczenia?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

postac trygonometryczna liczby zespolone

Post autor: Dasio11 »

Wyszło ci \(\displaystyle{ -4+4 \sqrt{3} \mathrm i = 8?}\)
evelinqe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

postac trygonometryczna liczby zespolone

Post autor: evelinqe »

Moduł liczby zespolonej: \(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{ x^{2}+ y^{2} }}\)
i z tego \(\displaystyle{ \left| z\right|=8}\)

Postać trygonometryczna:
\(\displaystyle{ z=8( \cos 120^{\circ}+i\sin 120^{\circ})}\)

Ale co dalej w takim przypadku, skoro tam jest całe wyrażenie pod pierwiastek z 4
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 15:57 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

postac trygonometryczna liczby zespolone

Post autor: Dasio11 »

evelinqe pisze:Postać trygonometryczna:
\(\displaystyle{ z=8 \left( \cos 120^{\circ} + \mathrm i \sin 120^{\circ} \right)}\)
Zgadza się. A jaki jest wzór na pierwiastki czwartego stopnia z liczby o danej postaci trygonometrycznej?
ODPOWIEDZ