Mam przykład:
\(\displaystyle{ \left(z+\overline z\right)+i\left(z-\overline z\right)=2i-6}\)
Gdzie z' jest sprzężeniem liczby zespolonej z (nie wiedziałam jak to inaczej oznaczyć).
Po podstawieniu \(\displaystyle{ z=x+yi}\) i przekształceniach dochodzę do momentu
\(\displaystyle{ (x-y+3)+(-1)i=0}\) i tutaj mam problem. Bo powinnam przyrównać część rzeczywistą i urojoną do 0, ale \(\displaystyle{ -1 \neq 0}\) i tutaj wychodzi sprzeczność. Może robie gdzieś błąd albo złym sposobem rozwiązuje to równanie?
Proszę o pomoc.
Rozwiązanie równania w zbiorze liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie równania w zbiorze liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 19:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: sprzężenie najczęściej oznacza się jako \overline z i nie widzę powodu dla wprowadzania nowej symboliki
Powód: sprzężenie najczęściej oznacza się jako \overline z i nie widzę powodu dla wprowadzania nowej symboliki
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rozwiązanie równania w zbiorze liczb zespolonych
powyższe równanie nie jest równoważne pierwszemu; przedstaw dokładniejsze obliczeniafiolunia3 pisze:Po podstawieniu \(\displaystyle{ z=x+yi}\) i przekształceniach dochodzę do momentu
\(\displaystyle{ (x-y+3)+(-1)i=0}\) i tutaj mam problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązanie równania w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \left(z+\overline z\right)+i\left(z-\overline z\right)=2i-6}\)
\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ (x+yi+x-yi)+i(x+yi-x+yi)=2i-6}\)
\(\displaystyle{ 2x+2y^{2}=2i-6}\)
\(\displaystyle{ 2x-2y-2i+6=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y+3)+(-1)i=0}\)
\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ (x+yi+x-yi)+i(x+yi-x+yi)=2i-6}\)
\(\displaystyle{ 2x+2y^{2}=2i-6}\)
\(\displaystyle{ 2x-2y-2i+6=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y+3)+(-1)i=0}\)
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rozwiązanie równania w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ y^2}\) z pewnością nie powinno się tutaj pojawić. Końcowa postać równania jest jednak poprawna. Równanie nie jest sprzeczne. Odejmij stronami \(\displaystyle{ -3+\text i}\) i rozwiąż układ równań.fiolunia3 pisze:\(\displaystyle{ 2x+2y^{2}=2i-6}\)