pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
desert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: desert »

\(\displaystyle{ \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^5 \ = \ 2^{5} \left( \cos \frac{5}{6} \pi \ + \ i \sin \frac{5}{6} \pi \right) ^5}\) jak to rozwiazać?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, o 16:40 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: scyth »

desert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: desert »

\(\displaystyle{ \left( 1-i \sqrt{3} \right) ^5 \ = \ 2^{5} \left( \cos \frac{5}{6} \pi \ + \ i \sin \frac{5}{6} \pi \right) ^5 \ = \ 2^{5} \left( \cos 5*\frac{5}{6} \pi \ + \ i \sin 5*\frac{5}{6} \pi \right) ^5 \ = \ 2^{5} \left( \cos \frac{\pi}{6} \ + \ i \sin \frac{\pi}{6} \right) ^5 \ = \ 16 \sqrt{3} +16i}\)
czy gdzieś popełniłem błąd? w odpowiedziach jest że powinno wyjść
\(\displaystyle{ 16 \ + \16 \sqrt{3}i}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: scyth »

Masz dobrze.
desert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: desert »

jendak nie jest dobrze wiem gdzie mam błąd cos ujemny i sin dodatni jest dla ćwiartki czwartej czyli tam zamiast \(\displaystyle{ \frac{5}{6} \pi \}\) powinno być \(\displaystyle{ \frac {5}{3}\pi}\) czy dobrze mówie?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: scyth »

Dlaczego czwartej? Jest dobrze, bo masz:
\(\displaystyle{ \cos \frac{25}{6} \pi = \cos \left( 2\pi + \frac{\pi}{6}\right) = \cos \frac{\pi}{6}}\)
desert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 paź 2011, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: desert »

ale \(\displaystyle{ cos \alfa \ = \frac{1}{2}}\) a \(\displaystyle{ sin \alfa \ = \ - \frac{\sqrt{3}}{2}}\) więc wydaje mi się że przez to powinienem odczytywać z czwartej ćwiartki

chodzi mi o wcześniejszy fragment rozwiązywania. gdy odczytywałem pierwotny kąt alfa nie mnożąc jeszcze przez wykładnik
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

pytanie odnośnie potęgowania liczb zespolonych

Post autor: scyth »

No to \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{6}}\).
ODPOWIEDZ