Jak sprowadzić takie równanie do postaci a+bi?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{2}i \ + \ln \ 3 \right)}\)
sprowadz poniższe liczby do postaci a+bi
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
sprowadz poniższe liczby do postaci a+bi
Trochę to brzydkie, ale
\(\displaystyle{ \sin \left(\ln 3 + \frac{\pi}{2} \mathrm i \right) = \sin \left( \ln 3 \right) \cos \left( \frac{\pi \mathrm i}{2} \right) + \sin \left( \frac{\pi \mathrm i}{2} \right) \cos \left( \ln 3 \right) = \sin \left( \ln 3 \right) \cosh \left( \frac{\pi}{2} \right) + \mathrm i \sinh \left( \frac{\pi}{2} \right) \cos \left( \ln 3 \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \left(\ln 3 + \frac{\pi}{2} \mathrm i \right) = \sin \left( \ln 3 \right) \cos \left( \frac{\pi \mathrm i}{2} \right) + \sin \left( \frac{\pi \mathrm i}{2} \right) \cos \left( \ln 3 \right) = \sin \left( \ln 3 \right) \cosh \left( \frac{\pi}{2} \right) + \mathrm i \sinh \left( \frac{\pi}{2} \right) \cos \left( \ln 3 \right)}\)